Do góry

Desery Przepis na:

Sernik na cieście maślankowym z mirabelkami

Sernik na cieście maślankowym z mirabelkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 344 Ocena: 3934

Dodano:

Odsłon: 1516

Sernik z mirabelkami i kruszonką. Sernik z ciastem z maślanką. Sernik wyszedł winny, miękki i pyszny.

Składniki

  • CIASTO MAŚLANKOWE:
  • -250 g. masła -200 g. cukru -5 jajek -sok z 1/2 cytryny
  • -400 g. mąki -3 łyżeczki proszku do pieczenia -1 szklanka maślanki
  • MASA SEROWA:
  • -1 kg.sera śmietankowego -5 jajek -200 g. cukru
  • -sok z 1/2 cytryny -2 budynie cytrynowe (na 0,5 l.)
  • OWOCE: -mirabelki ok. 1,5 l.
  • KRUSZONKA:
  • -100 g. masła -100 g. brązowego cukru -3 żółtka
  • -250 g. mąki -1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • DO OPRÓSZENIA: -cukier puder
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. ciasto-Zmiksować masło z cukrem i jajkami.Dodać sok z cytryny, przesiać tam mąkę z proszkiem. Wymieszać dolewając maślankę. Wyłożyć na blaszkę 30x40, z papierem do pieczenia.

  2. masa serowa-Jaja zmiksować z cukrem. Dodać ser,sok i zmiksować. Przesiać budynie i znowu zmiksować. Wylać masę na ciasto.
    Poukładać połówki mirabelek, brzuszkiem do masy.Można troszkę pocukrować, ja posypałam brązowym cukrem.

  3. kruszonka-Zmiksować masło z cukrem i żółtkami. Przesiać mąkę z proszkiem i zmiksować na niższych obrotach miksera na "żwirek".
    Rozsypać po mirabelkach.

  4. Piec w nagrzanym piekarniku ok.60-70 min. w 175 *C. Pod koniec pieczenia jak mocno brązowieje to przykryć papierem do pieczenia.

  5. Po przestygnięciu oprószyć cukrem pudrem.
    Kroić jak stężeje.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń