Do góry

Desery Przepis na:

Sernik na herbatnikach

Sernik na herbatnikach

Autor:

Przepisów i artykułów: 1166 Ocena: 10025

Dodano:

Odsłon: 12

Wypróbowany przepis na "Sernik na herbatnikach"

Składniki

  • 1 kg twarogu trzykrotnie mielonego
  • 200 g herbatników np. petit beurre
  • 100 g masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 galaretki owocowe w jasnym kolorze, np. morelowe, cytrynowe itp
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 500 g truskawek
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Masło rozpuszczamy i studzimy. Herbatniki miażdżymy wałkiem do ciasta lub miksujemy i mieszamy z masłem. Wykładamy do tortownicy, mocno dociskamy do dna.

  2. Dwie galaretki owocowe w jasnym kolorze rozpuszczamy w 1,5 szklanki gorącej wody i studzimy. Zimne, ale jeszcze płynne galaretki miksujemy z twarogiem i cukrem pudrem. Przekładamy do tortownicy, wierzch wyrównujemy i odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia.

  3. Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w szklance wrzątku i studzimy. Sernik dekorujemy truskawkami i zalewamy zimną, płynną galaretką truskawkową. Odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia.

  4. Czas przygotowania 60 minut. Cena jednej porcji około 1,50 zł

  5. Wartość odżywcza jednej porcji 190 kcal Białko 5 g/Tłuszcz 11 g/Węglowodany 31,2 g

    Źródło: Rewia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń