Do góry

Desery Przepis na:

Sernik na zimno

Sernik na zimno

Autor: Julka19

Przepisów i artykułów: 9 Ocena: 55

Dodano: 04.06.2018

Odsłon: 5516

Idealny na upalne dni z sezonowymi owocami.

Składniki

  • 1 kg białego sera mielonego (może byc z wiaderka)
  • 2 szt galaretki krystaliczne cytrynowe
  • 200ml śmietany 30% lub 36%
  • czekolada do rozgrzania
  • paczka biszkoptów
  • owoce do dekoracji np. truskawki, jeżyny
  • beza do dekoracji
> 6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Dno tortownicy wyłożyć biszkoptami.
    Rozrobić dwie galaretki cytrynowe krystaliczne z gorącą wodą (ilość wody o połowę mniejsza niż na opakowaniu)
    Masę serową wrzucic do naczynia i wymieszać z przestudzonymi galaretkami.
    Ubić śmietanę.
    Do masy serowej z galaretkami dodać ubitą bitą śmietan i wymieszczać całosć delikatnie łyżką.

  2. Przelać masę do tortownicy. Schlodzić w lodówce. Sernik wyjąc z lodówki po zastygnieciu.
    Rozgrzać czekoladę i wylać na brzeg sernika uzykując efekt drip.
    Udekorować owocami i bezami według uznania.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń