Do góry

Desery Przepis na:

Sernik na zimno z musem śliwkowym.

Sernik na zimno z musem śliwkowym.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1380 Ocena: 17358

Dodano:

Odsłon: 1211

Smaczny, prosty w przygotowaniu sernik na zimno w skład którego wchodzą owoce takie jak śliwki, borówki amerykańskie, czerwone porzeczki i winogrona.

Składniki

  • Spód:
  • okrągłe biszkopty
  • Boki sernika:
  • słomki ptysiowe
  • Masa serowa:
  • serek zwykły 400 g
  • galaretki cytrynowe 2 szt.
  • szklanka wrzącej wody
  • borówki amerykańskie 200 g
  • winogrona 6 szt.
  • mus śliwkowy:
  • śliwki 0,5 kg
  • galaretki przezroczyste 2 szt.
  • 300 ml wrzącej wody
  • Górna dekoracja:
  • winogrona 4 szt.
  • galaretka przezroczysta 1 szt.
  • mus śliwkowy 6-8 łyżek
  • czerwone porzeczki
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Sernik robię w misce o średnicy 20 cm, wysokości 12 cm. Górą sernika będzie spód w misce. W osobnej misce rozpuszczamy 2 galaretki cytrynowe w 400 ml wrzącej wody, studzimy i wlewamy do serka.

  2. Dobrze mieszamy składniki, ja na koniec pomieszałam blenderem. Do wymieszanego serka z galaretkami dodajemy wymyte, osuszone borówki amerykańskie, mieszamy i studzimy. Ostudzoną masę serową wstawiamy do lodówki.

  3. Podczas gdy się chłodzi masa serowa przystępujemy do zrobienia musu ze śliwek. Śliwki pozbawione pestek wkładamy do garnczka i gotujemy 20 minut, możemy dodać ze 100 ml wody. Podczas gotowania śliwek, łyżką je rozdrabniamy. Gotujemy śliwki do momentu aż całkowicie się rozpadną. Po czasie gotowania przecieramy na sicie. Mus z powrotem przelewamy do garnczka, zagotowujemy, dodajemy rozpuszczone w 200 ml wrzącej wody galaretki, mieszamy już dalej nie gotując. Gotowy mus studzimy.

  4. Ostudzony mus wylewamy na zastygniętą masę serową z borówkami. Na wylany mus układamy herbatniki. Całość wstawiamy na kilka godzin do lodówki.

  5. Po tym czasie brzeg miski odcinamy nożem na głębokości 3 cm po całym jej obwodzie. Do zlewu wlewamy gorącej wody, tak żeby miska włożona była 3 cm nad lustrem wody. Czekamy 3-4 minuty i wyjmujemy miskę z naszym sernikiem. Miskę przykrywamy talerzem i odwracamy ją do góry dnem. Sernik ładnie nam wyjdzie, jeżeli będzie stawiał opór, lekko pomóżmy mu nożem. Wyjęty sernik dekorujemy według swoich upodobań, ja zrobiłam górną dekorację z krystalicznej galaretki, musu śliwkowego, winogrona i czerwonej porzeczki, boki obłożyłam słomkami ptysiowymi.

  6. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń