Do góry

Desery Przepis na:

Sernik pieczony z OREO

Sernik pieczony z OREO

Autor:

Przepisów i artykułów: 410 Ocena: 5116

Dodano:

Odsłon: 3956

Sernik na kruchym spodzie pieczony z ciasteczkami OREO.Sernik z polewą czekoladową i kruszonką z ciastek wyszedł bardzo dobry.

Składniki

  • CIASTO KRUCHE:
  • -250 g. masła lub margaryny -1/2 szklanki cukru -5 żółtek
  • -2,5 szklanki mąki -2 łyżki kakao -2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • MASA SEROWA:
  • -100 g. masła -1 szklanka cukru -4 jajka
  • -1 kg. sera śmietankowego -250 g. jogurtu greckiego
  • -2 budynie waniliowe -2 op. ciastek OREO-po 176 g.
  • BEZA:
  • -5 białek+szczypta soli -1 szklanka cukru
  • -1 kisiel brzoskwiniowy -1/2 szklanki oleju
  • POLEWA:
  • -150 g. gorzkiej czekolady -50 ml. śmietanki 30 %
  • POSYPKA:-1 op. ciastek OREO-176 g.
  • ESY-FLORESY:-100 g. białej czekolady
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. ciasto-Zmiksować miękką margarynę z cukrem i żółtkami. Przesiać tam mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia.Wymieszać i zagnieść. Wylepić spód blaszki 30x40 wyłożonej papierem do pieczenia.

  2. masa serowa z Oreo-Miękką margarynę wraz z cukrem i jajkami, zmiksować.Dodawać porcjami ser i jogurt i miksować. Przesiać tam budynie, wymieszać. Ciastka z jednej paczki, rozwałkować w woreczku foliowym i wmieszać w masę serową. Wyłożyć na surowe ciasto w blaszce. Ciastka z drugiej paczki połamać na kawałki i rozsypać na serze.

  3. beza-Białka ubić ze szczyptą soli, potem cukrem. Przesiać tam kisiel i zmiksować mikserem na niskich obrotach. Na koniec dolewać olej i delikatnie wymieszać ale już łopatką. Wyłożyć do blaszki i wyrównać.

  4. Piec ok.70 min. Ale uważać na 15 min. przed końcem na górę sernika. Jak beza zbytnio brązowieje, to sernik przykryć papierem do pieczenia.

  5. polewa-Czekoladę roztopić w śmietance nad parą.Posmarować zimny sernik.
    posypka-Ciastka rozwałkować w woreczku i rozsypać na polewie czekoladowej.
    esy-floresy- Czekoladę roztopić nad parą i polać ''za nitką'' górę placka w esy-floresy.
    Kroić jak stężeje.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń