Do góry

Desery Przepis na:

Sernik "Słodki tercet"

Sernik Słodki tercet

Autor:

Przepisów i artykułów: 918 Ocena: 22998

Dodano:

Odsłon: 29894

Uwielbiam pić kawę w dobrym towarzystwie i czuć jak moje kubki smakowe rozpieszcza pyszny deser. Kawa i sernik to dla mnie połączenie idealne, a "Słodki tercet" z kakaowym spodem i bardzo delikatną pianką z kokosem sprawia, że jesienne popołudnie staje się o wiele przyjemniejsze, nawet gdy za oknem jest pochmurno i zimno. Takie połączenie to najlepszy sposób na jesienną chandrę. Poprawa humoru murowana! :D

Składniki

  • CIASTO KAKAOWE
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki cukru
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 jajko
  • 1/3 kostki masła
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczanej
  • 1 łyżka kakao
  • SERNIK
  • 1 kg tłustego twarogu
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 jajka
  • 4 żółtka
  • PIANKA KOKOSOWA
  • 4 białka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 100 g wiórków kokosowych
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Na początku przygotowujemy ciasto kakaowe, zagniatając energicznie wszystkie składniki. Ciasto owijamy w folię spożywczą, wstawiamy je na chwilę do lodówki i przystępujemy do przygotowania sernika.

  2. Tłusty twaróg dokładnie mielimy i dodajemy do niego budyń śmietankowy, kaszę manną, 2 całe jajka, 4 żółtka, cukier zwykły oraz waniliowy, a także mleko i olej. Wszystkie składniki mieszamy, a następnie miksujemy na jednolitą i gładką masę.

  3. Do blaszki o wymiarach 23,5 cm x 39,5 cm wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy ciasto kakaowe, a na nim układamy masę serową i wygładzamy jej wierzch szpatułką. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na około 40 minut.

  4. Gdy minie 40 minut, a wierzch ciasta zacznie się delikatnie rumienić, wyciągamy blaszkę z piekarnika. Na wierzch masy serowej wykładamy pianę z białek ubitych z cukrem i posypujemy ją kokosem. Blaszkę ponownie wstawiamy do piekarnika na około 10 minut.

    Sernik kroimy dopiero po jego całkowitym ostygnięciu i odpowiednim stężeniu.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (22)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń