Do góry

Desery Przepis na:

Sernik z bezą orzechową Ewy Wachowicz

Sernik z bezą orzechową Ewy Wachowicz

Autor: Na_zywo

Przepisów i artykułów: 1757 Ocena: 14896

Dodano: 15.07.2010

Odsłon: 56

Przepis wart wypróbowania: "Sernik z bezą orzechową Ewy Wachowicz"

Składniki

  • 10 dag mąki pszennej
  • 4
  • 5 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki mielonych orzechów laskowych
  • 5 łyżek masła
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1
  • 5 łyżeczki proszku do pieczenia. Na sernik: 1/2 kg twarogu
  • 10 dag cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżka budyniu śmietankowego
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 1/2 szklanki śmietany 12%
  • 1/2 szklanki mleka. Na bezę: białko z 3 jaj
  • 10 dag cukru pudru
  • 10 dag mielonych orzechów
  • 1 łyżka mąki pszennej
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. 10 dag mąki pszennej przesiej przez sito, dokładnie wymieszaj z cukrem pudrem, mielonymi orzechami i masłem. Dodaj 1 żółtko, 1 całe jajko, a następnie proszek do pieczenia.

  2. Wymieszaj wszystkie . Zagnieć ciasto, a potem wyłóż na tortownicę o średnicy 24 cm. Nagrzej piekarnik do temperatury 180° C. Piecz 20 minut.

  3. Do białego sera dodaj cukier, cukier waniliowy, budyń śmietankowy, olej, 1 żółtko i 2 całe jajka. Dokładnie wymieszaj, a najlepiej zmiksuj wszystkie . Na koniec dodaj śmietankę oraz mleko. Miksuj jeszcze ok. 1,5 minuty. Delikatnie wylej masę serową na podpieczony spód i piecz ciasto ok. 50 minut w temperaturze 180° C.

  4. Białka ubij na sztywno, tak by po odwróceniu misy zawartość została w środku. Pod koniec ubijania dodaj 10 dag cukru pudru i dalej ubijaj. Na koniec dodaj 10 dag mielonych orzechów i łyżkę mąki. Delikatnie wymieszaj, żeby piana nie opadła.

  5. Ostrożnie wyłóż bezę na ciasto i równomiernie rozprowadź nożem lub specjalną łopatką. Piecz sernik z bezą ok. 15 minut w temperaturze 180° C. Przed podaniem schłódź ciasto w lodówce, najlepiej przez całą noc.

    Źródło: Na żywo

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń