Do góry

Desery Przepis na:

Sernik z borówkami amerykańskimi

Sernik z borówkami amerykańskimi

Autor:

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 2264

Dodano:

Odsłon: 3102

Kolejna odsłona sernika z owocami. Mięciutki, kremowy, pyszny :)

Składniki

  • Ciasto kruche: 200g mielonych migdałów, 175g mąki, 80g cukru, 1 jajko, 150g masła, 4-5 łyżek zimnej wody
  • Masa serowa: 1kg chudego twarogu, 150g cukru, 100ml śmietany 30%, 4 jaja, łyżka mąki ziemniaczanej, starta skórka pomarańczowa
  • 50g płatków migdałowych, 150g borówek amerykańskich + kilka do dekoracji
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Tortownicę o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia.

  2. Mielone migdały wymieszać z mąką i z cukrem. Dodać jajko, masło w kawałkach i wodę. Wszystko posiekać nożem, a następnie zagnieść szybko gładkie ciasto. Mniej więcej połowę ciasta rozwałkować na kształt koła na posypanej mąką stolnicy. Wyłożyć ciastem dno formy. Z reszty ciasta rozwałkować 5-centymetrowe paski i wykleić nimi boki formy. Ciasto docisnąć do formy, a dno i boki ciasta połączyć ze sobą. Ponakłuwać widelcem. Formę wstawić na ok. godzinę do lodówki.

  3. Zmielony twaróg zmiksować z cukrem i śmietaną. W 2 jajkach oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno. Żółtka, pozostałe jajka, mąkę ziemniaczaną i skórkę pomarańczową zmieszać z masą serową. Delikatnie połączyć z ubitymi białkami i borówkami.

  4. Piekarnik nagrzać do 175 stopni.

  5. Masę serową wyłożyć na kruche ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60-70 minut. Po upieczeniu sernik przykryć folią aluminiową i pozostawić do ostygnięcia w wyłączonym piekarniku.

  6. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni. Sernik udekorować płatkami i borówkami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń