Do góry

Desery Przepis na:

Sernik z czereśniami na piernikowym spodzie:

Sernik z czereśniami na piernikowym spodzie:

Autor:

Przepisów i artykułów: 320 Ocena: 2590

Dodano:

Odsłon: 1068

Moim ulubionym ciastem są wszystkie serniki. Latem dodaję do nich sezonowe owoce, które mam w swoim przydomowym ogrodzie.Dobrze komponuje się z piernikowym spodem, do tego galaretka i mamy pyszne ciasto.

Składniki

  • Ciasto:
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżka kakao
  • 1/2 łyżki przyprawy do piernika
  • 100 g miękkiego masła
  • 2 łyżki drobnego cukru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • Masa serowa:
  • 1 kg tłustego twarogu
  • 3/4 szklanki cukru
  • 250 g miękkiego masła
  • 8 jajek (osobno żółtka i białka)
  • 5 łyżek ajerkoniaku
  • 1/2 tabliczki (posiekanej) białej czekolady
  • 1 budyń śmietankowy (proszek)
  • 2 łyżki kaszy manny
  • sok i otarta skórka z cytryny
  • Dodatkowo:
  • 20 dag czereśni
  • 2 dowolne galaretki
  • 2 szklanki gorącej wody
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę posiekać nożem z masłem i pozostałymi składnikami.
    Uformować kulę. Włożyć do lodówki na godzinę.
    Wyłożyć spód tortownicy o średnicy 30 cm .


    Masło utrzeć z cukrem na "puch". Stopniowo dodawać po jednym żółtku, po łyżce sera, ubitą pianę, posiekaną czekoladę, proszek budyniowy i kaszę . Na końcu dodać ajerkoniak i sok oraz otartą skórkę z cytryny.
    Piec 1 godzinę i 15 minut w tem. 165 stopni. Wyłączyć piekarnik i zostawić w nim sernik aż całkowicie wystygnie

    Galaretki rozmieszać w gorącej wodzie. Odstawić do przestygnięcia.
    Na upieczonym i ostygniętym serniku ułożyć czereśnie i zalać tężejącą galaretką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń