Do góry

Desery Przepis na:

Sernik z jabłkami

Sernik z jabłkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 725 Ocena: 48435

Dodano:

Odsłon: 15629

Obecnie to mój number one wśród serników. Moje obawy przed pieczeniem: Czy to się uda? Czy masa serowa nie będzie zbyt wilgotna w połączeniu z jabłkami? Powiem tak, wszelkie obawy rozwiał pierwszy kawałek ciasta. Sernik po upieczeniu jest delikatny, lekki jak ptasie mleczko i wtedy smakuje najlepiej. Oczywiście i drugiego dnia jest pyszny, jeżeli tak długo wytrwacie i nie zjecie go od razu. Przepis wypatrzyłam u IRMY, ale nieco zmodyfikowałam na własny użytek.

Składniki

  • ciasto: herbatniki 300g, masło 300g, kakao 1 łyżka, cukier 2 łyżki
  • masa serowa:
  • ser biały tłusty 1.5 kg
  • przecier z jabłek w słoiku 40 dkg
  • jajka 8 sztuk
  • cukier puder 2.5 szklanki
  • budyń śmietankowy 120g (2 opakowania)
  • margaryna 10 dkg
  • kandyzowana skórka pomarańczowa 50g, rodzynki 10 dkg
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Herbatniki łamiemy na kawałki, przekładamy do blendera. Dodajemy roztopione masło, kakao i cukier puder. Całość blendujemy na w miarę jednolitą masę, którą następnie
    wykładamy spód naszej blaszki do pieczenia.
    Ser biały mielimy. W misce ucieramy żółtka z cukrem pudrem, następnie stopniowo dodajemy zmielony ser i budyń śmietankowy. Ucieramy całość na gładką masę. Dodajemy rodzynki, skórkę pomarańczową i roztopioną margarynę, mieszamy drewnianą łyżką. Następnie dodajemy przecier z jabłek i ubitą pianę z białek. Ponownie mieszamy całość, ale bardzo delikatnie. Gotową masę serową wykładamy na spód herbatnikowy.

  2. Ciasto pieczemy w temperaturze 200 stopni przez pól godziny, dopiekamy w 170 stopniach przez kolejne 30 minut.

    Uwaga: Jeżeli nie mamy przecieru jabłkowego, możemy szybko i prosto go wykonać. Jabłka (1/2 kg) obieramy, kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne, następnie jabłka kroimy w grubszą kostkę. Rozdrobnione owoce wrzucamy do rondelka, dodajemy cukier (4 łyżki) i całość prażymy na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż owoce zmiękną i utworzą gęstą masę.


    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

irma 23 marca 2015 Beatko, koniecznie wypróbuję,sernik wygląda mega apetycznie :))

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Futka 18 marca 2015 Znakomity i bardzo smaczny serniczek :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń