Do góry

Desery Przepis na:

Sernik z jeżynami na zimno

Sernik z jeżynami na zimno

Autor:

Przepisów i artykułów: 158 Ocena: 510

Dodano:

Odsłon: 1797

Sernik na zimno z jeżynami jest rewelacyjny i łatwy do przygotowania. Podczas upalnych dni nie musimy nagrzewać piekarnika.

Składniki

  • ser biały 70 dag
  • śmietana 30% 150 ml
  • cukier puder 10 dag
  • cukier waniliowy 1 łyżka
  • galaretka owoce leśne 1 szt
  • żelatyna 4 łyżeczki
  • jeżyny 1,5 szkl
  • Biszkopty 10 dag
  • masło 5 dag
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Jeżyny umyć, osączyć, zmiksować i przetrzeć przez sito. Galaretkę z owoców leśnych + 1 łyżeczkę żelatyny rozpuścić w 100 ml wrzącej wody, przestudzić. Pozostałą żelatynę wymieszać w 100 ml zimnej wody, gdy napęcznieje, podgrzać.

  2. Biszkopty pokruszyć, wymieszać z rozpuszczonym masłem. Wylepić dno wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 20 cm, schłodzić.

  3. Ser biały przemielić w maszynce 3 razy lub włożyć do malaksera i zmiksować z cukrem pudrem. Dodać śmietanę i delikatnie zmiksować, podzielić na 2 części. Do jednej części dodać przecier z jeżyn i płynną galaretkę, dokładnie połączyć,( w razie potrzeby dosłodzić cukrem pudrem).

  4. Wylać na schłodzony spód w tortownicy, odłożyć do stężenia.
    Drugą część sera zmiksować z cukrem waniliowym i płynną żelatyną. Wylać na ser z jeżynami, włożyć do lodówki dokładnie schłodzić.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń