Do góry

Desery Przepis na:

Sernik z kulkami i polewą morelową

Sernik z kulkami i polewą morelową

Autor:

Przepisów i artykułów: 187 Ocena: 1006

Dodano:

Odsłon: 5598

Niecodzienny sernik z innym niż zwykle spodem z pewnością każdego zachwyci po przekrojeniu.

Składniki

  • kulki
  • 100 g żurawiny suszonej
  • 1 szklanka płatków jaglanych (mogą być inne)
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka kakao ciemnego
  • masa
  • 500 g twarogu (u mnie półtłusty zmielony 3-krotnie)
  • 3 jajka
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • + dosłodzić wedle uznania
  • polewa
  • pół szklanki jogurtu naturalnego
  • 50 g moreli suszonych
> 6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Żurawinę i morele zalewamy wrzątkiem. Kaszę jaglaną gotujemy i studzimy.

  2. Żurawinę odcedzamy z wody (morele zostawiamy), wrzucamy do melaksera razem z miodem i kakao. Miksujemy do powstania gładkiej masy. Następnie dodajemy płatki i ponownie miksujemy.

  3. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Zwilżonymi dłońmi formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, układając je na dnie formy jedna obok drugiej.

  4. Wystudzoną kaszę wrzucamy do melaksera, dodajemy żółtka i miksujemy. Następnie dodajemy twaróg, mąkę ziemniaczaną i dosładzamy wedle uznania, miksujemy do powstania gładkiej masy.

  5. Białka ubijamy na sztywno i mieszamy delikatnie z masą serową. Wylewamy ją do formy i pieczemy 60 min.

  6. W międzyczasie odcedzamy morele z wody i blendujemy na gładki mus z jogurtem. Po 50 minutach pieczenia polewamy nią sernik i zapiekamy 10 minut jeszcze.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń