Do góry

Desery Przepis na:

Sernik z makiem i jabłkami

Sernik z makiem i jabłkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 147 Ocena: 2413

Dodano:

Odsłon: 3675

Ser i mak tworzy doskonałe w smaku połączenie, do tego jabłka i mamy pyszne ciasto. Trochę musimy się pobawić ze składnikami, ale efekt murowany.

Składniki

  • Na ciasto: 30 dag mąki 15 dag margaryny 15 dag cukru pudru 2 żółtka 2 całe jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa serowa: ok. 1 kg sera 6 jajek 15 dag masła lub margaryny 25 dag cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa makowa: 35-40 dag maku sparzonego i zmielonego 3 jajka 25 dag cukru pudru bakalie zapach migdałowy
  • Masa jabłkowa 1 kg jabłek 15 dag cukru pół paczki cynamonu
  • Wierzch ciasta: 1/2 szklanki maku sypkiego ok szklanki wiórek kokosowych
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Zagnieść ciasto kruche z podanych składników. Wstawić do lodówki w celu schłodzenia.

    Jabłka obrać i zetrzeć na tarce a następnie podgrzać w garnku z cukrem i cynamonem.

    Blaszkę o wymiarach 25 cm/36 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

    Rozwałkować schłodzone ciasto i ułożyć na blaszce.

    Na ciasto wyłożyć rozprażone jabłka.

    Jajka z cukrem utrzeć na puszystą masę, dodać mak i pozostałe składniki.
    Mak wyłożyć na jabłka.

    Masło utrzeć z cukrem i żółtkami, dodać przemielony ser -mieszać.
    Na koniec dodać proszek i ubitą pianę z białek. Wymieszać bardzo delikatnie.

    Na mak wyłożyć ser. Wierzch ciasta posypać po skosie ( lub jak nam pasuje) sypkim makiem i wiórkami kokosowymi.

    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przeszło 60 minut. czas pieczenia uzależniony od piekarnika.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń