Do góry

Desery Przepis na:

Sernik z pianką cytrynową

Sernik z pianką cytrynową

Autor:

Przepisów i artykułów: 656 Ocena: 9975

Dodano:

Odsłon: 14011

Wilgotny, kremowy, delikatny sernik z lekką cytrynową pianką

Składniki

  • Twaróg półtłusty zmielony 3-krotnie 1 kg
  • miękkie masło 15 dag
  • cukier 1 i 1/4 szkl.
  • jajko 8 dużych
  • mąka pszenna 2,5 łyżki
  • mąka ziemniaczana 2,5 łyżki
  • aromat waniliowy
  • sól szczypta
  • herbatniki (u mnie pełnoziarniste) ok. 15 szt.
  • Pianka:
  • śmietanka 30 % 400 ml
  • galaretka cytrynowa 1 op.
  • opcjonalnie cukier puder do smaku 1-2 łyzki
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
    Białka oddzielić od żółtek. Miękkie masło utrzeć z cukrem na jasną masę, dodawać po 1 żółtku ciągle miksując. Następnie w trzech turach dodawać twaróg, zmiksować. Dodać mąki i aromat, zmiksować do połączenia składników. Białka ubić z solą na sztywną pianę. Dodać do masy twarogowej i delikatnie wymieszać szpatułką lub łyżką. Dno formy (28 x 23cm) posmarować tłuszczem. Ułożyć na nim obok siebie herbatniki (w razie potrzeby łamać). Na herbatniki wyłożyć masę twarogową. Wyrównać. Piec ok. 80-90 min. w temp. 160 stopni. Jeśli wierzch sernika zacznie się za szybko rumienić, mozna przykryć go folią spożywczą. Kiedy sernik jest upieczony studzić go ok. 30 min. w lekko uchylonym piekarniku. Wyjąć, wystudzić całkowicie.

    Pianka: Galaretkę rozpuścić w 1 szkl. wody, wystudzić. Mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, Wlać lekko tężejącą galaretkę, zmiksować krótko, do połaczenia się składników (można dosłodzić cukrem pudrem do smaku). Piankę wylać na wystudzony sernik, wyrównać. Wierzch posypałam płatkami białej czekolady. Schłodzić w lodówce kilka godzin. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń