Do góry

Desery Przepis na:

sernik z serka wiejskiego

sernik z serka wiejskiego

Autor:

Przepisów i artykułów: 502 Ocena: 17134

Dodano:

Odsłon: 3252

sernik trochę inny niż wszystkie bo z dodatkiem serka wiejskiego, ale bardzo smaczny

Składniki

  • Składniki na spód: 250 g herbatników
  • 125 g masła, rozpuszczonego
  • Łyżeczka cynamonu
  • Składniki na masę serową: 2 serki wiejskie (cottage cheese)
  • 400 g serka śmietankowego
  • starta skórka z jednej cytryny
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 3 jajka
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • 1/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny (60 ml)
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ciastka pokruszyć blenderem lub rozgnieść wałkiem. Dodać roztopione masło, cynamon i wymieszać. Masą wyłożyć dno i boki tortownicy o średnicy 24cm. Schłodzić w lodówce przez 30 minut.

  2. Serek wiejski zmiksować blenderem na gładka masę. Połączyć z serkiem śmietankowym, dodać cukier i skórkę z cytryny. Zmiksować. Wbijać po kolei jajka, dalej miksując. Na koniec dodać sok z cytryny i kwaśną śmietanę. Dokładnie wymieszać. Wylać na schłodzony spód (masa jest rzadka, ale taka ma być).

  3. Piec przez 1 godzinę 15 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 160°C. Nie pieczemy do tzw. suchego patyczka. Sernik powinien być sprężysty i ścięty od góry, patyczek może pozostać mokry. Sernik przykryłam folią od góry, wtedy sernik pozostanie biały na wierzchu.

  4. Gdy wystygnie wkładamy go do lodówki na 3 godziny a najlepiej na noc

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

SlodkoSlodka83 01 grudnia 2018 Sernik zawsze pycha,jeszcze taki,mniaaaam :-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 01 grudnia 2018 Sernik,mniaaaaaaam :D
Uwielbiam serniki pod każdą postacią, pycha :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń