Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Sernik zebra na chrupkim spodzie"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 668
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 100
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 34
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2699
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 668
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 100
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 34
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2699
Składniki
Ciasto: zagnieć. Schłodź. Ciastem wyłóż blaszkę (24 na 36 cm). Piecz 30 min w 180°C. Ostudź, ciasto pokrusz. Galaretkę truskawkową rozpuść w pół szklanki wrzątku. 12 dag masła stop. Razem z galaretką dodaj do ciasta, dobrze wyrób. Wyłóż tortownicę o śr. 26 cm. Schłodź.
Masa: żółtka, masło, cukier waniliowy, bitą śmietanę i cukier puder zmiksuj. Dodaj zmielony ser. Żelatynę namocz w szklance zimnej wody. Mleko zagotuj. Kilka łyżek wymieszaj z żelatyną, ostudź. Wlej resztę mleka. Gdy stężeje, dodaj do masy, połącz. Podziel na pół. Do jednej części dodaj galaretkę cytrynową, do drugiej zmiksowane truskawki i galaretkę truskawkową.
Masy wylej na spód na przemian po 3-4 łyżki, zaczynając od środka. Schłodź. Sernik ozdób plasterkami truskawek i galaretkami agrestowymi (rozpuszczonymi w 700 ml wody).
<strong> Przepis przysłała Joanna Tokarz z Ptaszkowej (woj. małopolskie)</strong>
czas przygotowania: 80 min, ilość porcji: 16, cena za porcję: 1,80 złŹródło: Chwila dla Ciebie