Do góry

Desery Przepis na:

Sernik zebra na chrupkim spodzie

Sernik zebra na chrupkim spodzie

Autor:

Przepisów i artykułów: 2250 Ocena: 19063

Dodano:

Odsłon: 2

Smaczny pomysł na "Sernik zebra na chrupkim spodzie"

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • 20 dag masła
  • 2 żółtka
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki śmietany 18-proc. Masa: 2 żółtka
  • 20 dag masła
  • 2 op. cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • pół kg białego sera
  • 5 dag żelatyny
  • op. bitej śmietany
  • półtorej szklanki mleka
  • 40 dag zmiksowanych truskawek
  • po op. galaretki truskawkowej i cytrynowej. Ponadto: ok. 30 dużych truskawek
  • 2 galaretki agrestowe
  • galaretka truskawkowa
  • 12 dag masła
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciasto: zagnieć. Schłodź. Ciastem wyłóż blaszkę (24 na 36 cm). Piecz 30 min w 180°C. Ostudź, ciasto pokrusz. Galaretkę truskawkową rozpuść w pół szklanki wrzątku. 12 dag masła stop. Razem z galaretką dodaj do ciasta, dobrze wyrób. Wyłóż tortownicę o śr. 26 cm. Schłodź.

  2. Masa: żółtka, masło, cukier waniliowy, bitą śmietanę i cukier puder zmiksuj. Dodaj zmielony ser. Żelatynę namocz w szklance zimnej wody. Mleko zagotuj. Kilka łyżek wymieszaj z żelatyną, ostudź. Wlej resztę mleka. Gdy stężeje, dodaj do masy, połącz. Podziel na pół. Do jednej części dodaj galaretkę cytrynową, do drugiej zmiksowane truskawki i galaretkę truskawkową.

  3. Masy wylej na spód na przemian po 3-4 łyżki, zaczynając od środka. Schłodź. Sernik ozdób plasterkami truskawek i galaretkami agrestowymi (rozpuszczonymi w 700 ml wody).

  4. Przepis przysłała Joanna Tokarz z Ptaszkowej (woj. małopolskie)

  5. czas przygotowania: 80 min, ilość porcji: 16, cena za porcję: 1,80 zł

    Źródło: Chwila dla Ciebie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń