Do góry

Desery Przepis na:

SEROMAK*

SEROMAK*

Autor:

Przepisów i artykułów: 74 Ocena: 1777

Dodano:

Odsłon: 8261

Może jest dużo przepisów na te ciasta ale każdy ma w sobie cos innego , ja chciałam pokazac swoją wersję i zachęcam do spróbowania- chociaz jest pracochłonny-- naprawdę warto.

Składniki

  • skł. na ciasto:
  • 1/2 margaryny bielskiej
  • 15 dkg cukru pudru
  • 3 jajka
  • 25 dkg mąki tortowej
  • 1 łyzeczka proszku do pieczenia
  • Masa makowa:
  • 1/2 kg maku ,2 szkl mleka
  • 0,5 szkl cukru pudru
  • 3 łyzki miodu
  • 1 łyzka bułki tartej
  • jajka 3 szt
  • rodzynki
  • olejek migdałowy
  • MASA SEROWA:
  • 1 margaryna bielska
  • 80 dkg sera białego (zmielonego 2x)
  • 5 jaj
  • 20 dkg cukru pudru
  • sok z cytryny
  • budyń śmietankowy
  • 1 łyzeczka maki ziemniaczanej
  • 1 łyzeczka maki tortowej
  • 0,5 łyzeczki proszku do pieczenia
  • mieszanka keksowa ,suszone morele
  • do dekoracji polewa czekoladowa ,prazone migdały
  • kilka suszonych moreli(pokroic w paski
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. wykonanie ciasta:ubic białka , margarynę utrzec mikserem dodac cukier,żółtka , mąkę wymieszaną z proszkiem i na końcu białka połączyc wszystko na jednolitą masę i wyłozyc na duża blaszkę

  2. Masa makowa:mak sparzyc w ok 2 szkl mleka przez ok 1 godz.gdy wystygnie zmielic 2 x.Do maku dodac utarte z cukrem zółtka , miód ,bułkę tartą , rodzynki , olejek migdałowy i na końcu pianę ubitą wczesniej z białek połaczyc i gotowe

  3. Masa serowa:ser zmielic 2x ,ubi białka ,margarynę utrzec dodac cukier puder , żółtka , ser delikatnie mieszając dodawac pozostałe składniki czyli:sok z cytryny,budyń , obydwie mąki z proszkiem i mieszankę keksową , suszone morele i ubite białka połaczyc wszystko bardzo delikatnie i masa gotowa

  4. do wyłozonej wcześniej blaszki ciastem dajemy na przeniam trochę masy makowej , trochę serowej az do wykorzystania składników .Ja tak nakładałam żeby na wierzchu na całości wyrównac serem.Włozyc do piekarnika nagrzanego do 190 stopni piec ok 1 godzinę .Upieczone ciasto po schłodzeniu ozdobic .

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

MEGI110278 07 kwietnia 2013 Ja robię seromak warstwowo - biszkopty,masa makowa i masa serowa...znika również błyskawicznie !
Twoja wersja wygląda kusząco...wypróbuję na pewno :-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 06 kwietnia 2013 Też robie seromakowiec i wiem, że to ciasto jest pyszne, u mnie też szybciutko znika. 5

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

tolerancja 06 kwietnia 2013 Dziękuję dziewczyny za miłe słowa.Upiekłam na swięta kilka placków ale własnie ten zniknął jako pierwszy bo jest przepyszny- pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kstr54 06 kwietnia 2013 .... Przecudny!!! i przepysznie sie prezentuje ,a i na pewno smakowity absolutnie do zrobienia!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Manuela73 06 kwietnia 2013 Jest po prostu przepiękny i z pewnością przepyszny:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń