Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Serowe koszyczki"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 275
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 275
Składniki
Mąkę przesiej do miski, dodaj posiekane masło, szczyptę soli, starty na tarce o małych oczkach parmezan oraz jajko. Zagnieć gładkie ciasto, uformuj kulę i odłóż ją do lodówki na około 30 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na placek o grubości ok. 4 mm. Szklanką wykrawaj kółka. Wyłóż nimi foremki do babeczek. Wstaw do piekarnika. Piecz ok. 20 minut w temp. 180 st.
Do jednej miseczki włóż ser ricotta, dodaj pesto (bazyliowe), wymieszaj na gładką masę. W drugiej miseczce umieść serek twarożkowy i rozdrobniony ser pleśniowy. Dodaj posiekane suszone pomidory, utrzyj na gładką masę.
Obie masy dopraw do smaku solą i pieprzem. Nałóż do wystudzonych koszyczków serowych. Porcje z zieloną masą dekoruj posiekanymi i uprażonymi na suchej patelni orzechami oraz bazylią. Koszyczki z cze- rwoną pastą ozdób szczypiorkiem i pomidorkami koktajlowymi.
Czas ok. 40 min; porcja – 160 kcal, cena 90 gr.
Pomidory możesz wysuszyć sama, zalać gorącym olejem z przyprawami i przechować przez zimę. Do tego celu najlepiej nadają się odmiany San Marzano lub podłużne rzymskie. Z 1 kg świeżych warzyw otrzymasz słoiczek suszonych pomidorów.Źródło: Świat kobiety