Do góry

Dania główne Przepis na:

Serowe muffinki

Serowe muffinki

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13227

Dodano:

Odsłon: 11

Wypróbowany przepis na "Serowe muffinki"

Składniki

  • 25 dag mąki pszennej
  • 1 i 1 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 30 dag sera żółtego np. cheddar lub gouda
  • 75 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 220 ml mleka
  • 2 jajka
  • 1 średnia pietruszka
  • 1 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • szczypta pieprzu
  • szczypta chili
  • 1 łyżecz ki suszonej bazylii lub oregano
  • 2 łyżeczki kminku
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ser żółty zetrzyj na tarce na średnich oczkach. Pietruszkę obierz, umyj, zetrzyj na tarce na średnich oczkach. Przygotuj dwie miski. Do pierwszej przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, sól, paprykę, pieprz, chili, bazylię lub oregano, wymieszaj. Do drugiej miski wbij jajka, rozmąć trzepaczką lub zmiksuj.

  2. Dodaj mleko, olej, startą pietruszkę oraz połowę startego sera. Wymieszaj. Mokre dodaj do suchych. Mieszaj łyżką niezbyt długo, aby tylko się połączyły.

  3. Formę do muffinek wyłóż papilotkami lub posmaruj olejem i wysyp bułką tartą. Foremki napełnij ciastem do 3 wysokości. Z wierzchu posyp pozostałym żółtym serem i kminkiem. Piecz w temperaturze 190°C około 25 min, do tzw. suchego patyczka.

  4. Rada: Muffinki świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Aby je odświeżyć, podgrzej je w kuchence mikrofalowej. Przepis można urozmaicić dodając do ciasta świeżą lub konserwową paprykę, szynkę lub oliwki.

  5. 40 minut. Sztuka: 180 kilokalorii.

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń