Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Serowe muffinki"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 655
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 87
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 29
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2692
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 655
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 87
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 29
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2692
Składniki
Ser żółty zetrzyj na tarce na średnich oczkach. Pietruszkę obierz, umyj, zetrzyj na tarce na średnich oczkach. Przygotuj dwie miski. Do pierwszej przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, sól, paprykę, pieprz, chili, bazylię lub oregano, wymieszaj. Do drugiej miski wbij jajka, rozmąć trzepaczką lub zmiksuj.
Dodaj mleko, olej, startą pietruszkę oraz połowę startego sera. Wymieszaj. Mokre dodaj do suchych. Mieszaj łyżką niezbyt długo, aby tylko się połączyły.
Formę do muffinek wyłóż papilotkami lub posmaruj olejem i wysyp bułką tartą. Foremki napełnij ciastem do 3 wysokości. Z wierzchu posyp pozostałym żółtym serem i kminkiem. Piecz w temperaturze 190°C około 25 min, do tzw. suchego patyczka.
Rada: Muffinki świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Aby je odświeżyć, podgrzej je w kuchence mikrofalowej. Przepis można urozmaicić dodając do ciasta świeżą lub konserwową paprykę, szynkę lub oliwki.
40 minut. Sztuka: 180 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie