Do góry

Desery Przepis na:

serowe oponki

serowe oponki

Autor:

Przepisów i artykułów: 465 Ocena: 15240

Dodano:

Odsłon: 13778

Mięciutkie, puszyste oponki. Na drugi dzień zostało mi kilka i są nieco twardsze dlatego warto zrobic z połowy porcji ja tak zrobiłam i wyszło mi 18 wykrawanych "setką"

Składniki

  • 300g twarogu
  • 1 łyżka cukru
  • 2 nieduże jaja
  • 1-1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • cukier puder do posypania
  • olej do smażenia
5-6 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Twaróg rozetrzeć z cukrem, dodać esencję i jaja, wymieszać, wsypać mąkę (1 szklanka) przesianą z sodą, wyrobić ciasto w razie potrzeby podsypując pozostałą mąką. Ciasto powinno być miękkie i luźne, ale nie klejące się do rąk.

  2. Ciasto rozwałkować na 8-10 mm i wykrawac setką oponki robiąc małym kieliszkiem w środku dziurkę. Oponki smażyć z obu stron w rozgrzanym oleju, osączyć na papierowym ręczniku, posypać cukrem pudrem

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 12 listopada 2017 Bardzo fajne i apetyczne ciacha :) ... ale to nie ja ugryzłem jedno ;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń