Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Serowe trójkąciki"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 170
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 170
Składniki
Mąkę przesiej do miski razem ze sporą szczyptą soli. Dodaj pokrojoną na kawałki margarynę oraz rozdrobniony widelcem lub przepuszczony przez praskę do ziemniaków biały ser. Z przygotowanych składników zagnieć gładkie ciasto. Odłóż je na ok. 30 minut do lodówki.
Do osobnej miseczki włóż bryndzę i drobno pokrojony ser z niebieską pleśnią (np. rokpol). Dodaj opłukany, osuszony starannie na papierowym ręczniku kuchennym i poszatkowany szczypiorek, wymieszaj. Farsz dopraw do smaku pieprzem i, w razie potrzeby, solą.
Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj na cienki płat. Radełkiem pokrój płaty na 24 kwadraty. Na środku każdego kwadratu rozłóż część przygotowanej masy serowej. Składaj kwadraty na pół, tworząc trójkąciki. Starannie zlep brzegi pierożków, aby serowy farsz nie wypłynął.
Przygotowane trójkąciki rozłóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Posmaruj je rozmąconym jajkiem i posyp kminkiem. Blachę wstaw do piekarnika. Piecz pierożki w temp. 220 st. na złoty kolor (15-20 min).
Czas ok. 60 min; porcja – 160 kcal, cena 50 gr.
Ser z Podhala
Bryndza to miękki ser podpuszczkowy z mle ka owczego. Tradycyjnie wyrabia się go na Podhalu. Bryndza ma intensywny słony smak i biały kolor, a jej konsystencja przypomina pastę. Idealna na kanapki oraz do farszu.Źródło: Świat kobiety