Do góry

Dania główne Przepis na:

Siekane kotlety kebab/gyros z fileta - pieczone

Przepis dnia 2017-04-27
Siekane kotlety kebab/gyros z fileta - pieczone

Autor:

Przepisów i artykułów: 464 Ocena: 8603

Dodano:

Odsłon: 19215

Zdrowy obiad o smaku uwielbianego przez wszystkich gyrosa:). Małe, kebabowe kotleciki podbiją podniebienia degustujących. Robi się je szybko i nie wymagają wymyślnych składników. Są pieczone w piekarniku, zrobione z drobiowego mięsa a więc dużo zdrowsze od tradycyjnych mielonych.

Składniki

  • 500g filetów z kurczaka
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1 cebula
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 jajko L
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 3-4 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz, przyprawa kebab-gyros
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Pietruszkę siekamy, cebulę i paprykę kroimy w kostkę.

  2. Filety siekamy. Kroimy najpierw w kostkę, później w mniejszą kostkę, coraz drobniej aż mięso będzie bardzo klejące. Dodajemy warzywa, jajko, bułkę tartą i przyprawy.

  3. Z powstałej masy formujemy niewielkie kotlety. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

magdakos 27 kwietnia 2017 też robię takie, ale smażone. Następnym razem wypróbuję Twój patent z piekarnikiem :) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń