Do góry

Dania główne Przepis na:

skrzydełka pieczone w marynacie

Przepis dnia 2016-11-21
skrzydełka pieczone w marynacie

Autor:

Przepisów i artykułów: 143 Ocena: 7818

Dodano:

Odsłon: 11435

Doskonałe, soczyste i delikatne mięsko w marynacie, która nada się również do udek lub żeberek wp. Przepis jest prosty, tani i uniwersalny, czego chcieć więcej? :) P.S Sól w przepisie zastąpiona jest przez maggi.

Składniki

  • 1,3 kg skrzydełek z kurczaka
  • marynata:
  • 3 łyżki płynnego miodu (miałam wielokwiatowy)
  • 2 kopiaste łyżki musztardy (jaką lubicie)
  • 3 łyżki pikantnego ketchupu (ulubionego)
  • 3 łyżki oleju
  • 4 łyżki maggi
  • 0,5 łyżki majeranku
  • 0,5 łyżki suszonego oregano
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Skrzydełka dokładnie umyć, osuszyć, poodcinać końcówki.
    Składniki marynaty dokładnie wymieszać ze sobą.
    Do sporej miski wrzucić mięso, wymieszać dokładnie z marynatą, przykryć folią aluminiową lub śniadaniową, odstawić do lodówki na 12 - 24 godziny.

    Po upływie w/w czasu skrzydełka wsadzić do rękawa do pieczenia, polać pozostałością marynaty.
    UWAGA: Skrzydełka można upiec w blaszce wysmarowanej tłuszczem, koniecznie pod przykryciem zrobionym z folii aluminiowej, pod koniec (na 20 min przed) zdejmujemy folię i pozwalamy się mięsu przyrumienić.
    Piec na środkowym poziomie piekarnika przez 60 minut w 180 stopniach (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń