Do góry

Dania główne Przepis na:

Śląski "Bachor".

Śląski Bachor.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1227 Ocena: 14371

Dodano:

Odsłon: 1319

Śląski "Bachor" jest mało znaną regionalną potrawą ze Śląska Cieszyńskiego, jest ściśle związaną z tradycyjnym świniobiciem na Śląsku Cieszyńskim.

Składniki

  • ziemniaki 1 kg
  • podgardle wieprzowe wędzone 15 dag
  • cebula 2 szt. małe
  • pieprz naturalny pół łyżeczki
  • pieprz ziołowy pół łyżeczki
  • papryka słodka mielona pół łyżeczki
  • majeranek 2 łyżki
  • gałka muszkatołowa 1 mała łyżeczka
  • sól 1 mała łyżeczka
  • kątnice baranie 3 szt. lub jelito grube wieprzowe, lub żołądek
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieramy ze skórki, myjemy i ścieramy na pulpę.

  2. Podgardle i cebule kroimy w kostkę. Na rozgrzaną patelnię wkładamy pokrojone podgardle, smażymy do zarumienienia się skwarek. Do zarumienionych skwarek dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, smażymy do zeszklenia się cebuli, studzimy.

  3. Do startych ziemniaków dodajemy ostudzone skwarki z cebulą, doprawiamy wszystkimi przyprawami: solą, pieprzami, papryką, majerankiem i gałką muszkatołową, mieszamy.

  4. W między czasie moczymy i płuczemy kątnice baranie. Ja użyłam kątnic baranich. W oryginalnym przepisie używane są jelita wieprzowe grube lub żołądek wieprzowy.

  5. Wymieszaną masą ziemniaczaną napełniamy luźno kątnice lub jelita, zawiązujemy mocno końce.

  6. Układamy w brytfance którą wcześniej wysmarowaliśmy tłuszczem. Ja na dno brytfanki położyłam papier do pieczenia który posmarowałam tłuszczem. Ułożone Bachory smarujemy tłuszczem, nakłuwamy igłą. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza godzinę.

  7. Po godzinnym pieczeniu bachory przewracamy na drugą stronę i pieczemy 30 minut do ich zarumienienia.

  8. Bachory podajemy na gorąco z zimnym piwem. Ja proponuję zamiast zimnego piwa sałatkę z kapusty i papryką.

  9. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń