Do góry

Przekąski Przepis na:

Śledzie “po japońsku”

Śledzie po japońsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 80

Dodano:

Odsłon: 12045

zaskocz rodzine i znajomych.

Składniki

  • śledzie, 5-6 szt
  • jajka, 5-6 szt
  • majonez, wg uznania
  • papryka czerwona słodka, pieprz, sól,, przyprawy
  • sałatka pod śledzie, ...
  • cebula, 0,5 kg
  • groszek, jedna puszka
  • ocet,sól,pieprz,cukier, wg uznania
1-2 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Sposób wykonania sałatki: Cebulę kroimy w drobne półkrążki. Zalewamy wrzątkiem, solimy, dodajemy 2 łyżki cukru i łyżkę octu. Zostawiamy na ok. 15 minut. Cebulę wyciskamy, dodajemy puszkę groszku i majonez.

  2. Przygotowanie śledzi: Gotowe matiasy moczymy ok. 2 godzin w mleku. Odsączamy doprawiamy pieprzem i sokiem z cytryny. Wokół jajek owijamy wcześniej przygotowane śledzie. Sałatkę układamy w kopczyki na półmisku.Na sałatce kładziemy ugotowane na twardo jajka (ścięte od spodu). Za pomocą szprycy dekorujemy jajka majonezem. Delikatnie obsypujemy słodką, czerwoną papryką i dekorujemy według uznania.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń