Do góry

Przekąski Przepis na:

śledzie ostro-kwaśne

śledzie ostro-kwaśne

Autor: mrowa

Przepisów i artykułów: 91 Ocena: 770

Dodano: 04.07.2011

Odsłon: 2576

ostro i kwaśno

Składniki

  • filety śledziowe a''la matjas, 8szt
  • kapary małe, 100g
  • oliwki czarne, 100g
  • papryka pieczona b/skóry marynowana, 200g
  • cebula mała, 2szt
  • pieprz, 1łyżeczka
  • olej
  • cukier/miód, 1łyżeczka
3-4 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Odsączyć kapary i paprykę,zalewę zostawić na później.Filety pokroić w kostkę.Paprykę,cebulę pokroićw bardzo drobną kostczkę,kapary na pół a oliwki na ćwierć.Do słoiczka(szejkera) wlać zalewę z papryki i kaparów dodać pieprz i cukier/miód,wymieszać dodać olej (polowę ilości zalewy) i znów wymieszać.Śledzie połączyć z warzywami zalać marynatą .Odstawić na noc do lodówki do przegryzienia się składników.

  2. Dla zaostrzenia smaku można dodać ostrą papryczkę marynowaną lub sproszkowane:ostrą paprykę lub pieprz cayenne.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń