Do góry

Dania główne Przepis na:

Śledzie w śmietanie

Śledzie  w śmietanie

Autor:

Przepisów i artykułów: 91 Ocena: 606

Dodano:

Odsłon: 1121

Jak co piątek u nas w domu ryba. Tym razem śledzie matiasy w sosie śmietanowym. Danie podaję z gotowanymi pyrkami.

Składniki

  • Śledzie Matiasy – filety w oliwie (1 opak.) lub po 2-3 filety na osobę (np. z wiaderka).
  • Ogórki kiszone (3-4 szt.)
  • Śmietana ukwaszona * - dowolna zawartość tłuszczu (500ml)
  • Cebula (1szt.)
  • Pyrki (po 2 szt. na osobę)
  • Pieprz ( do smaku)
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. 1. Poprzedniego dnia ukwaszam śmietanę* - stosuję do tego szczepionkę bakterii kwasu mlekowego do ukwaszania śmietany. Można użyć jogurtu naturalnego lub kefiru.

  2. 2. Matiasy odsączam z oliwy. Jeśli używam śledzi z wiaderka z solanki – namaczam je w wodzie na ok. pół godziny, można użyć także mleka. Następnie kroję w paski szerokości 1-1,5 cm.
    3. Kroję w kostkę ogórki i cebulę.
    4. Do gęstej śmietany dodaję śledzie, ogórki, cebulę, doprawiam pieprzem. Odstawiam na kilka godzin do „przetrawienia”.

  3. 5. Gotuję pyrki, rozgniatam widelcem i podaję polane śledziami w śmietanie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń