Do góry

Dania główne Przepis na:

Śledzie w zalewie octowej

Śledzie w zalewie octowej

Autor: rodzinka500

Przepisów i artykułów: 57 Ocena: 619

Dodano: 13.09.2012

Odsłon: 21588

najbardziej smakują mężowi ,,,,

Składniki

  • płaty śledziowe, matiasy, 1 kg
  • cebula,ziele ang.,liść laurowy,pieprz ziołowy
  • ocet 10%, 1/3 szkl.
  • cukier, 6 łyżek
5-6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Śledzie moczymy w wodzie z dodatkiem mleka,

  2. Zalewa : 1/3 szklanki octu, 1,5 szkl. wody , 6 łyżek cukru, 1 cebula,/ pokrojona w talarki / , 3 ziela ang. , 2 liście laurowe-,trochę pieprzu ziołowego, wszystko zagotowujemy i odstawiamy do ostygnięcia , zalewa musi byc zimna.

  3. Po wymoczeniu , śledzie kroję na 2 części i wkładam do słoika , salaterki, i zalewam ostudzoną zalewą, jeszcze dodajemy 1 łyżeczkę oleju na wierzch. Takie śledzie wykorzystuje do bezposredniego zużycia albo robię sałatkę śledziową, mozna zrobić ze smietaną do obiadu,,,, smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń