Do góry

Przekąski Przepis na:

śledzik na ostro

śledzik na ostro

Autor: kawa

Przepisów i artykułów: 8 Ocena: 34

Dodano: 17.02.2010

Odsłon: 1312

jeśli lubisz sledzia i lubisz ostre rzeczy musisz tego spróbować

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Płaty śledziowe dokładnie opłucz, osusz, zalej gazowaną wodą mineralna i odstaw na 12 godz. w chłodne miejsce. Ogórki obierz, pokrój w słupki (kilka słupków posiekaj i odłóż do sosu). Cebule obierz, drobno posiekaj (2 łyżki odłóż).

  2. Zalewa: ocet, szklankę wody i przyprawy wraz z cukrem i sola zagotuj. Lekko przestudź. Każdy płat śledziowy posmaruj musztardą, połóż kawałki ogórków i trochę cebuli, zwiń w rulon i zepnij wykałaczką. Rolmopsy ułóż w słoju i zalej zalewą octową. Odstaw na 24 godz.

  3. Sos: oliwę i sok z cytryny ubij trzepaczką. Papryczki chili umyj, usuń pestki, miąższ posiekaj w drobną kostkę, wrzuć do oliwy z sokiem. Przypraw do smaku cukrem, sosem sojowym i pieprzem, połącz z odłożonymi ogórkami i cebulą.

  4. Rolmopsy wyjmij z zalewy, usuń wykałaczki. Śledzie ułóż dekoracyjnie na półmisku, polej niewielką ilością sosu, udekoruj łodyżkami szczypiorku. Resztę sosu podaj w sosjerce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń