Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przekąska dla amatorów śledzika ;) Najlepiej smakuje po tygodniowym "leżakowaniu" w lodówce.
Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...
Odsłon: 229
Zachciało mi się ciasta z kremem. Zrobiłam najprostsze z możliwych. Biszkopt...
Odsłon: 40402
Słowackie naleśniki są przygotowywane z ciasta ziemniaczanego. Dodatkowo wyją...
Odsłon: 5247
Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...
Odsłon: 229
Zachciało mi się ciasta z kremem. Zrobiłam najprostsze z możliwych. Biszkopt...
Odsłon: 40402
Słowackie naleśniki są przygotowywane z ciasta ziemniaczanego. Dodatkowo wyją...
Odsłon: 5247
Składniki
Płaty śledziowe namaczamy na noc w mleku albo wodzie. Grzybki też namoczyć na noc w niewielkiej ilości wody. Rano grzybki gotujemy, odcedzamy a wywar zachowujemy. Cebulę siekamy w kostkę i przesmażamy na oleju. Szprotki oczyszczamy (pozbawiamy je głów, skórki, płetw i wyciągamy kręgosłup)
Ugotowane grzyby, cebulkę i szprotki przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Ogórki kroimy w kosteczkę i mieszamy z powstałą masą i koncentratem pomidorowym. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeśli masa wydaje nam się za gęsta podlewamy ją wywarem z grzybów.
Płaty śledziowe kroimy na nieduże kawałki i ciasno układamy w słoiku, przekładając sosem. Wstawiamy do lodówki na minimum 3 dni (dla mnie najlepsze były takie tygodniowe). Przed podaniem dekorujemy czerwoną papryką i natka pietruszki.