Do góry

Przekąski Przepis na:

Śledziki po wileńsku

Śledziki po wileńsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 126 Ocena: 4300

Dodano:

Odsłon: 4408

Przekąska dla amatorów śledzika ;) Najlepiej smakuje po tygodniowym "leżakowaniu" w lodówce.

Składniki

  • 1 kg śledzi solonych z beczki (płaty)
  • 80 deko cebuli
  • 25 deko suszonych grzybów (najlepiej borowików)
  • 3-4 wędzone szprotki
  • pół słoiczka koncentratu pomidorowego (ok. 100 g )
  • 3-4 ogórki konserwowe
  • 1 łyżka oleju (u mnie rzepakowy)
  • sól i pieprz do smaku
> 6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Płaty śledziowe namaczamy na noc w mleku albo wodzie. Grzybki też namoczyć na noc w niewielkiej ilości wody. Rano grzybki gotujemy, odcedzamy a wywar zachowujemy. Cebulę siekamy w kostkę i przesmażamy na oleju. Szprotki oczyszczamy (pozbawiamy je głów, skórki, płetw i wyciągamy kręgosłup)

  2. Ugotowane grzyby, cebulkę i szprotki przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Ogórki kroimy w kosteczkę i mieszamy z powstałą masą i koncentratem pomidorowym. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeśli masa wydaje nam się za gęsta podlewamy ją wywarem z grzybów.

  3. Płaty śledziowe kroimy na nieduże kawałki i ciasno układamy w słoiku, przekładając sosem. Wstawiamy do lodówki na minimum 3 dni (dla mnie najlepsze były takie tygodniowe). Przed podaniem dekorujemy czerwoną papryką i natka pietruszki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

bozena58 21 października 2013 śledziki zasługują na dużego kciuka a przepis zabieram do wypróbowania

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kurka_domowa 16 czerwca 2013 Dzięki za miłe komentarze i mam nadzieję, że będzie smakowało :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

marysia11082 14 czerwca 2013 Oj ale bym zjadła takiego śledzika,fajny przepis zabieram do siebie.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

maluszekk 13 czerwca 2013 Mniam, rybki to moja wielka słabość, zabieram do książki i niebawem je sobie przyrządzę :)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Hesia 13 czerwca 2013 Całkiem ciekawy przepis. Na co dzień i od święta.Ja dodałam do książki z Wigilia. Ale pewnie przedtem też wypróbuję (jak znajdę czas).

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń