Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przekąska dla amatorów śledzika ;) Najlepiej smakuje po tygodniowym "leżakowaniu" w lodówce.
Czy pulpety z piekarnika mogą być równie soczyste i pełne smaku? Oczywiście!...
Odsłon: 3521
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 329
Delikatne polędwiczki , aromatyczny ananas , na każdy obiad.
Odsłon: 228
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 38377
Czy pulpety z piekarnika mogą być równie soczyste i pełne smaku? Oczywiście!...
Odsłon: 3521
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 329
Delikatne polędwiczki , aromatyczny ananas , na każdy obiad.
Odsłon: 228
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 38377
Składniki
Płaty śledziowe namaczamy na noc w mleku albo wodzie. Grzybki też namoczyć na noc w niewielkiej ilości wody. Rano grzybki gotujemy, odcedzamy a wywar zachowujemy. Cebulę siekamy w kostkę i przesmażamy na oleju. Szprotki oczyszczamy (pozbawiamy je głów, skórki, płetw i wyciągamy kręgosłup)
Ugotowane grzyby, cebulkę i szprotki przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Ogórki kroimy w kosteczkę i mieszamy z powstałą masą i koncentratem pomidorowym. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeśli masa wydaje nam się za gęsta podlewamy ją wywarem z grzybów.
Płaty śledziowe kroimy na nieduże kawałki i ciasno układamy w słoiku, przekładając sosem. Wstawiamy do lodówki na minimum 3 dni (dla mnie najlepsze były takie tygodniowe). Przed podaniem dekorujemy czerwoną papryką i natka pietruszki.