Do góry

Sałatki Przepis na:

Śledziowy torcik

Śledziowy torcik

Autor: mona83

Przepisów i artykułów: 65 Ocena: 425

Dodano: 03.04.2018

Odsłon: 3282

Jest to moja propozycja podania sałatki śledziowej w formie tortu.

Składniki

  • filety śledziowe solone 25 dkg
  • ugotowane ziemniaki 6 sztuk
  • cebule 2 sztuki
  • czerwona fasola 1 puszka
  • marchewka ugotowana lub konserwowa 15 dkg
  • jajka 4 sztuki ( 3 pokroić w kostkę a jedno do dekoracji)
  • ogórki kiszone 4 sztuki
  • majonez 3 łyżki
  • śmietana 2 łyżki
  • musztarda łyżeczka
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypiorek i liść sałaty do dekoracji
5-6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Warzywa i jajka pokroić w kostkę.

  2. Majonez, śmietanę, musztardę i przyprawy wymieszać razem w misce.
    Z tortownicy 20-22 cm brzegi wyłożyć folią i położyć na dużym talerzu. Na spód położyć pokrojone ziemniaki. Na nie cienko rozsmarować mieszankę z majonezem i położyć czerwoną fasolę. Następnie pokrojoną cebulę i śledzie. Posmarować znowu majonezową mieszaną. Koleją warstwą są ogórki na nie marchewką posmarować śmietanową mieszanką i posypać pokrojonymi jajkami.

  3. Udekorować jajkiem, szczypiorkiem i marchewką. Schłodzić w lodówce. Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń