Do góry

Przetwory Przepis na:

Śliwki z selerem na zimę

Śliwki z selerem na zimę

Autor:

Przepisów i artykułów: 2289 Ocena: 14385

Dodano:

Odsłon: 1942

Śliwki do sałatek i surówek na zimę.

Składniki

  • 1 kg śliwek węgierek nie zbyt dojrzałych
  • 2-3 łodygi selera naciowego
  • Składniki na zalewę:
  • 1 szklanka octu
  • 1 łyżka gorczycy
  • 70 dag cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 szklanki wody
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Śliwki umyć, wydrylować i pokroić na połówki, zaś seler pokroić na kawałki. Z podanych składników zagotować zalewę mieszając do rozpuszczenia cukru. Śliwki włożyć do gorącej zalewy i gotować na małym ogniu przez 10 minut. Następnie śliwki wyjąć z zalewy, włożyć na przemian z selerem do wyparzonych słoików. Do przestudzonej zalewy wsypać gorczycę i zalać śliwki w słoikach, szczelnie zamknąć. Pasteryzować na małym ogniu przez 15 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń