Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Śliwkowe pierożki"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 166
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 166
Składniki
1. Mąkę przesiej do miski razem z proszkiem do pieczenia. Dodaj margarynę, posiekaj ostrym nożem. Wlej mleko, wbij jedno jajko. Na koniec do składników dodaj szczyptę soli.
Z przygotowanych składników szybko zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń ją folią spożywczą lub włóż do foliowego woreczka. Odłóż ciasto do lodówki na minimum 30 minut, aby się schłodziło.
W tym czasie przygotuj śliwki do nadziewania pierożków. Umyj je, pozbaw ogonków. W garnku zagotuj 1-2 litry wody. Wrzuć śliwki i krótko obgotuj, odcedź na sicie. Pozostaw do osączenia oraz ostudzenia.
Śliwki przekrój na połówki. Usuń pestki. Owoce pokrój na mniejsze kawałki. Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki. Rozwałkuj na stolnicy na prostokąt o grubości 3 mm. Pokrój na 24 kwadraty.
Drugie jajko rozkłóć widelcem. Na kwadraty z ciasta nakładaj porcje pokrojonych owoców. Posypuj śliwki cukrem waniliowym. Kwadraty składaj po przekątnej, zlepiaj pierożki, smarując brzegi jajkiem.
Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem. Układaj pierożki, smaruj pozostałym jajkiem. Blachę wstaw do piekarnika. Piecz ok. 20 min w 180 st. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.