Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo orzeźwiający serniczek na letnie, gorące dni ;)
Zielone szparagi na zimno to zdrowa, smaczna alternatywa na przystawkę do obi...
Odsłon: 31
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 458
Lodowy tort to taka większa lodowa kanapka. ;) Jest całkiem łatwy w przygotow...
Odsłon: 148
Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...
Odsłon: 221
Zielone szparagi na zimno to zdrowa, smaczna alternatywa na przystawkę do obi...
Odsłon: 31
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 458
Lodowy tort to taka większa lodowa kanapka. ;) Jest całkiem łatwy w przygotow...
Odsłon: 148
Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...
Odsłon: 221
Składniki
Śliwki z cukrem zagotować. Następnie przetrzeć przez sito, wystudzić. Wafelki śmietankowe zmiksować i połączyć ze stopionym masłem. Wyłożyć dno okrągłej formy i schować do lodówki. Żelatynę namoczyć, po czym rozpuścić w kąpieli wodnej. Mascarpone zmiksować z cukrem pudrem i śmietanką. Żelatynę zahartować i mikserem połączyć z masa serową, którą przelewamy na spód z ciasteczek. Ciasto chowamy do lodówki do momentu, aż masa serowa stężeje.
We wrzątku rozpuszczamy żelatynę i galaretkę pomarańczową. Studzimy. Gdy masa śliwkowa zacznie tężeć przelewamy na masę z mascarpone. Z masą serową nr 2 postępujemy dokładnie tak samo, jak z masą nr 1 tylko zamiast cukru pudru do sera dodajemy miód. Gotową przelewamy na masę śliwkową. Ciasto na noc chowamy do lodówki.
Następnie polewamy np. sosem śliwkowym. Smacznego!