Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Coś dla prawdziwego łasucha:) Naprawdę wystarczy tylko jeden kawałek by zaspokoić apetyt na słodkości.Polecam do małej GORZKIEJ czarnej:)
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 156
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 156
Składniki
Pojemnik/blaszkę wykładamy herbatnikami /warstwy herbatników będą dwie/: w moim przypadku był to pojemnik o szerokości 3 herbatniki na 3,5 herbatnika ale można wziąć większy i wtedy deser wyjdzie niższy. Rodzynki zalewamy letnią wodą i odstawiamy do napęcznienia. Masa kakaowa: do rondelka wlewamy wodę, dodajemy masło i cukier, zagotowujemy. Zestawiamy z ognia, dodajemy przesiane kakao, mleko w proszku i odsączone rodzynki. Dokładnie mieszamy.Od razu po przygotowaniu masę przekładamy na herbatniki - szybko staje się twarda. Wstawiamy do lodówki na 30-40 min. Masa chałwowa: przygotowujemy tak jak masę kakaową tzn.do rondelka wlewamy wodę, dodajemy masło, cukier i wszystko mieszając zagotowujemy. Rondel zdejmujemy z ognia, odstawiamy na chwilkę i wsypujemy mleko w proszku, drobno pokruszoną chałwę i dokładnie mieszamy.Przekładamy na masę kakaową. Przykrywamy herbatnikami lekko dociskając. Wstawiamy do lodówki na 30-40 min.