Do góry

Desery Przepis na:

Słodkie bułeczki pomarańczowe.

Słodkie bułeczki pomarańczowe.

Autor:

Przepisów i artykułów: 64 Ocena: 492

Dodano:

Odsłon: 150

Witajcie:) Lubicie bułeczki na słodko? Ja uwielbiam. Idealne na drugie śniadanie lub na podwieczorek. Pyszne i słodkie upieczone na soku pomarańczowym. Nie wierzycie? To spróbujcie koniecznie. Ja jestem nimi zachwycona i nieskromnie napiszę, że do tej pory nie jadłam lepszych. Pachnące sokiem pomarańczowym i niezwykle mięciutkie. A jaki zapach roznosi po całym domu podczas pieczenia...obłędny. Można je podać z filiżanką kawy, herbaty, kubkiem mleka czy soku. Upieczcie koniecznie i napiszcie czy smakowały Wam. Zapraszam :)

Składniki

  • Rozczyn:
  • 2 i pół dag świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka mąki tortowej
  • 1/4 szklanki ciepłego soku pomarańczowego
  • Ciasto:
  • 1 jajko
  • pół szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 2 i pół szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • pół szklanki ciepłego soku pomarańczowego
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, mąką i ciepłym sokiem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15 minut w ciepłe miejsce, żeby rozczyn ,,ruszył''.

  2. Ciasto: Jajko ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Do mąki dodajemy sól, wyrośnięte drożdże, utarte jajka i stopniowo wlewając ciepły sok zagniatamy mięciutkie ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 45 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

  3. Formowanie: Z wyrośniętego ciasta formujemy okrągłe bułeczki, układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy jeszcze na 15 minut w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Wyszło mi 8 sztuk.

  4. Pieczenie: Po tym czasie bułki pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 30-35 minut.

  5. Podanie: Tak wykonane bułki są gotowe do podania. Smacznego życzę.


    Rady:
    Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
    Z przepisu wychodzi około 8 sztuk bułeczek.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń