Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Słodkie morelowe gniazdka"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 236
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 236
Składniki
Jajka rozbij. Oddziel żółtka od białek. Żółtka rozmieszaj razem z mlekiem oraz szczyptą soli. Stopniowo dodawaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Dalej ubijając, stopniowo dodawaj cukier kryształ. Sztywną pianę połącz z przygotowanym wcześniej ciastem. Morelki sparz wrzątkiem, przelej zimną wodą. Obierz ze skórki. Przekrój na połówki, usuwając pestki.
Na patelni rozgrzej olej. Wlewaj porcje ciasta. Smaż 3-4 minuty. Po tym czasie na środku każdego placuszka ułóż połówkę morelki (miejscem po pestce do dołu). Placki piecz z dwóch stron na złoto. Posyp cukrem pudrem.
16 porcji, czas ok. 50 min; porcja – 230 kcal, cena 50 gr.Źródło: Świat kobiety