Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Słodkie róże"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 152
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 152
Składniki
Mąkę przesiej do miski, dodaj żółtka, szczyptę soli, spirytus i śmietanę. Wyrób ciasto ręcznie, ubijaj je wałkiem przez 15 minut, aby je napowietrzyć. Zawiń je w folię i wstaw do lodówki na godzinę.
Ciasto podziel na części. Jedną z nich cienko rozwałkuj, resztę wstaw ponownie do lodówki. Z ciasta wycinaj krążki o trzech różnych średnicach: 7 cm, 6 cm i 5 cm. Krążki natnij nożem w kilku miejscach obwodu na głębokość 1,5 cm. Największe krążki posmaruj białkiem, układaj na nich mniejsze, dociśnij palcem na środku.
W garnku rozgrzej olej. Wrzucaj do niego róże najmniejszym krążkiem do dołu. Smaż na złoty kolor, raz odwracając. Róże wyławiaj z tłuszczu łyżką cedzakową, odsącz na papierowym ręczniku.
Róże posyp cukrem pudrem, w środku każdej umieść wiśnię.
Czas: około 2 godzin.Źródło: Dobry Tydzień