Do góry

Desery Przepis na:

Słony tort serowy

Słony tort serowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28006

Dodano:

Odsłon: 2

Sprawdzony przepis na "Słony tort serowy"

Składniki

  • 50 dag mąki
  • 2 dag drożdży
  • 200 ml mleka
  • 1 jajko
  • 30 dag masła
  • 25 dag masła roślinnego
  • 20 dag serka kanapkowego
  • po 10 dag szynki i salami
  • 30 dag żółtego sera
  • zioła
  • winogrona
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiej do miski. W garnuszku utrzyj drożdże z odrobiną ciepłego mleka, odstaw do wyrośnięcia. Dodaj do mąki razem z jajkiem i 5 dag rozpuszczonego masła. Wsyp szczyptę soli i wlej resztę mleka. Zagnieć gładkie ciasto, odstaw pod przykryciem do wyrośnięcia.

  2. Tortownicę wyłóż pergaminem. Przełóż ciasto. Piecz ok. 40 min w temp. 160 st. Wystudź, przekrój na trzy blaty. Resztę masła utrzyj z masłem roślinnym i serkiem kanapkowym. Dodaj kilka łyżek posiekanych ziół (np. natki, szczypiorku). Masę dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

  3. Szynkę, salami oraz 10 dag żółtego sera pokrój w plastry. Pierwszy blat posmaruj przygotowaną masą, obłóż plastrami szynki i sera. Przykryj drugim blatem, porcją masy maślanej i salami. Nałóż ostatni blat. Tort ozdób resztą masy, pozostałym serem i winogronami.

  4. Czas ok. 90 min; porcja – 530 kcal, cena 2,70 zł.

  5. Jeśli brak ci czasu na drożdżowych blatów do tortu, użyj zwykłego pszennego pieczywa. Kromki chleba pozbaw skórek i pokrój tak, by dało się je równo rozłożyć w tortownicy (najlepiej w trójkąty).

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń