Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 259
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 259
Składniki
Herbatniki ucieramy w malakserze, blenderze, mielimy w maszynce lub rozcieramy tłuczkiem by powstał proszek. Ja nie miałam malaksera, blendera było mi szkoda, więc tłuczkiem ucierałyśmy z córkami na proszek, potem przesiałam przez sitko i tak przez cały czas. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowy, dodajemy kakao i likier lub inny alkohol lub wodę bądź mleko, ucieramy do połączenia składników, aż masa lekko zbieleje. Wsypujemy zmielone herbatniki i mieszamy krótko mikserem lub łyżką, ja ręką. Masa kokosowa, w rondelku podgrzewamy śmietanę cukier i masło, gotujemy chwilę by cukier się rozpuścił, wsypujemy wiórki kokosowe, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Na papierze do pieczenia wałkujemy ciemne ciasto na kształt prostokąta o bokach 40 cm na 26 cm. Na rozwałkowane wykładamy lekko przestudzoną masę kokosową, równomiernie ją rozprowadzając. Całą roladkę zwijamy ciasno pomagając sobie papierem, wstawiamy do lodówki by dobrze zastygła.
SMACZNEGO.