Do góry

Przekąski Przepis na:

Smażony boczek wieprzowy z cebulą (domowy smalec ze skwarami).

Smażony boczek wieprzowy z cebulą (domowy smalec ze skwarami).

Autor:

Przepisów i artykułów: 1002 Ocena: 9783

Dodano:

Odsłon: 380

Usmażony wieprzowy boczek z cebulą i przyprawami możemy podać z ugotowanymi młodymi ziemniakami jak również po zastygnięciu jako smalec do świeżego chleba. Polecam.

Składniki

> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Wymyty, osuszony boczek bez skóry i żeber kroimy w większą kostkę. Cebule obieramy i kroimy w pół plastry. Nagrzewamy patelnię i na rozgrzaną wkładamy kostki boczku, smażymy bez tłuszczu pod przykryciem. Boczek smażymy z każdej strony na rumiany kolor. Cebulę przyprawiamy solą, pieprzem ziołowym i majerankiem. Gdy kawałki boczku będą rumiane z każdej strony dodajemy przyprawioną cebulę i dusimy pod przykryciem. Jeżeli cebula zmięknie smażymy bez przykrycia do ładnego usmażenia się cebuli. Z usmażonych skwar i wytopionego tłuszczu możemy zrobić bardzo smaczne smarowidło na chleb.

  2. Usmażone kawałki boczku i wytopiony tłuszcz umieszczamy w miseczce. Czekamy aż ostygnie. Ostudzony wstawiamy do lodówki. Po godzinie mamy bardzo smaczny smalec domowy ze skwarami do swojskiego wypieku chleba.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

SlodkoSlodka83 06 lipca Pycha,lubię tak zjeść od czasu do czasu :-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń