Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Smażony ser pleśniowy"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 672
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 103
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 36
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2705
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 672
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 103
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 36
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2705
Składniki
Jajka wbij do misy i lekko ubij widelcem. Do innych dwóch misek wsyp mąkę oraz bułkę tartą. Obtocz sery po kolei w mące, rozbełtanych jajkach i bułce tartej. Aby ser podczas smażenia nie wyciekł, panierka powinna być gruba. Obtocz go więc we wszystkich składnikach jeszcze raz.
Rozgrzej olej na patelni i obsmaż panierowane sery z obu stron. Aby ser całkowicie się roztopił, a jednocześnie, by zbytnio nie przyrumienić panierki, obsmażaj ser na małym ogniu pod przykryciem. Warto po 1-2 min smażenia skropić patelnię wodą (para wodna przyspieszy rozpuszczanie sera). Gdy ser będzie gotowy (zazwyczaj jest lekko napęczniały), zdejmij go z patelni i odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Czesi zazwyczaj podają taki ser z purée ziemniaczanym, sosem tatarskim albo innym pikantnym dipem. Camembert smakuje wybornie także z bagietką oraz z przetworami z żurawiny albo z borówek.
Rada:
Do tej potrawy możesz użyć nie tylko camemberta o klasycznym smaku, ale także takiego, który ma dodatki – np. pieprz, paprykę albo czosnek. Do bułki tartej warto dodać przyprawy, np. bazylię albo zioła prowansalskie.
30 minut; Porcja: 562 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie