Do góry

Desery Przepis na:

Smażony ser pleśniowy

Smażony ser pleśniowy

Autor: Swiat_i_ludzie

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13216

Dodano: 03.09.2009

Odsłon: 17

Sprawdzony przepis na "Smażony ser pleśniowy"

Składniki

  • 2 jajka
  • 4-5 łyżek bułki pszennej do panierowania
  • 4-5 łyżek bułki tartej do panierowania
  • 4 okrągłe sery pleśniowe (typu camembert)
  • olej rzepakowy do smażenia
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Jajka wbij do misy i lekko ubij widelcem. Do innych dwóch misek wsyp mąkę oraz bułkę tartą. Obtocz sery po kolei w mące, rozbełtanych jajkach i bułce tartej. Aby ser podczas smażenia nie wyciekł, panierka powinna być gruba. Obtocz go więc we wszystkich składnikach jeszcze raz.

  2. Rozgrzej olej na patelni i obsmaż panierowane sery z obu stron. Aby ser całkowicie się roztopił, a jednocześnie, by zbytnio nie przyrumienić panierki, obsmażaj ser na małym ogniu pod przykryciem. Warto po 1-2 min smażenia skropić patelnię wodą (para wodna przyspieszy rozpuszczanie sera). Gdy ser będzie gotowy (zazwyczaj jest lekko napęczniały), zdejmij go z patelni i odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

  3. Czesi zazwyczaj podają taki ser z purée ziemniaczanym, sosem tatarskim albo innym pikantnym dipem. Camembert smakuje wybornie także z bagietką oraz z przetworami z żurawiny albo z borówek.

  4. Rada:

  5. Do tej potrawy możesz użyć nie tylko camemberta o klasycznym smaku, ale także takiego, który ma dodatki – np. pieprz, paprykę albo czosnek. Do bułki tartej warto dodać przyprawy, np. bazylię albo zioła prowansalskie.

  6. 30 minut; Porcja: 562 kilokalorii.

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń