Do góry

Desery Przepis na:

Śnieżny blok

Śnieżny blok

Autor:

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 91

Dodano:

Odsłon: 1503

Pamietamy smak z dziecinstwa czekoladowego bloku ktory robily nam nasze mamy i babcie a ja zaproponuje dzis blok w wersji bialej rownie slodki smaczny i kaloryczny:)

Składniki

> 6 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Pierwsze 4 skladniki wkladamy do baniaczka i stawiamy na ogniu, czekamy az sie roztopi maslo i cukier. W miedzy czasie przygotowujemy forme ja uzywam tortownicy o srednicy 20 cm wylozonej folia aluminiowa w calosci lacznie z brzegami gdyz latwo pozniej z niej wydobyc nasza slodycz:). Kruszymy ciastka rozdrabniamy bakalie(u mnie to orzechy wloskie rodzynki i skorka pomaranczowa w cukrze ale tu mozna dowolnie kombinowac). Gdy masza mikstura na kuchni zacznie kipiec zdejmujemy z palnika bierzemy mikser i miksujemy wsypujac mleko w proszku. Wazne zeby nie studzic tego co gotowalysmy bo pozniej jest problem z polaczeniem skladnikow. Gdy masa zrobi sie jednolita wrzucamy polamane ciastka i bakalie i mieszamy juz za pomoca lyzki po czym przekladamy odrazu do formy. Odstawiamy az wszystko wystygnie a potem do lodowki po 2-3 godz jest juz gotowy do spozycia:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

renka 28 października 2010 Bardzo ciekawy biały blok i pewnie równie smaczny jak ciemny - do ulubionych

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń