Do góry

Desery Przepis na:

Śnieżny puch - ciasto bez pieczenia

Śnieżny puch - ciasto bez pieczenia

Autor: HabibiChi

Przepisów i artykułów: 210 Ocena: 4527

Dodano: 20.02.2018

Odsłon: 348920

Ciasto bez pieczenia. Puszysta cytrynowo kokosowa pianka. Lekka i delikatna .

Składniki

  • 1/2 kg twarogu z wiaderka (mielonego 3-krotnie)
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 3 łyżki czubate cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru wanilionowego
  • 250 g śmietanki 36% lub 30% oraz śmietan fix
  • 1 średnie opakowanie herbatników Petit Beurre
  • wierzch: 60 g wiórków kokosowych + 30 g masła + 2 łyżki cukru
> 6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Blachę o wymiarach 20x20 wykładamy folią spożywczą. Galaretki rozpuszczamy w 1/2 litra wrzątku dokładnie mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do wystudzenia. W tym czasie na patelni podsmażamy na maśle wiórki kokosowe dodając cukier. Smażymy aż się zarumienią.

  2. Śmietanę ubijamy na wysokich obrotach (36% ubijamy bez dodatków natomiast 30% dodając śmietan fix) na sztywno. Do miski dodać cukier puder, cukier wanilinowy i po łyżce dodawać twaróg ciągle miksując na najmniejszych obrotach. Kiedy składniki się połączą dodajemy galaretkę - mieszamy delikatnie. Czekamy aż masa lekko stężeje aby nie wypłynęły nam na wierzch herbatniki.

  3. Na dnie blaszki układamy herbatniki. Wylewamy gotową masę a wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi. Wstawiamy do lodówki do stężenia najlepiej na całą noc.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

jagod 01 kwietnia Jaką konsystencję ma mieć galaretka, kiedy dodajemy ją do masy? Nie ma nic o tym w przepisie. Dodałam jak była jeszcze płynna i wyszło jedno wielkie g... A przy wlewaniu tego płynu na herbatniki, wszystkie wypłynęły na powierzchnię! koszmar! Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

konhambos 20 lutego bardzo mi sie podoba ten przepis, tylko ze u nas w Niemczech nie ma tego twarogu w wiaderkach i zastanawiam sie, czy lepiej do tego pasuje ser typu Philadelphia czy cos a la serek homogenizowany? Odpowiedzi: 4 ▼

7 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń