Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Soczewica z warzywami"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 225
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 225
Składniki
Soczewicę przepłucz na sicie, osącz. Połówkę dyni obierz, pozbaw pestek. Miąższ pokrój w kosteczkę. Posiekaj cebulę i 1-2 ząbki czosnku.
Kalafior opłucz, podziel na różyczki. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Przesmaż cebulę. Dodaj czosnek oraz po szczypcie mielonego imbiru i curry. Wrzuć dynię. Smaż 5 minut. Dodaj kalafior i soczewicę. Wlej 2,5 szklanki wody. Duś na średnim ogniu 15-20 minut. Dopraw solą i pieprzem.
Przygotuj naczynie żaroodporne. Przełóż warzywa, podlej 2 łyżkami wody. Na wierzchu rozłóż wiórki masła. Wstaw do piekarnika. Zapiekaj ok. 10 minut w 180 st. Posyp posiekanym szczypiorkiem.
porcje, czas ok. 40 min; porcja – 240 kcal, cena 2,20 zł.Źródło: Świat kobiety