Do góry

Desery Przepis na:

Soczysty jabłecznik ze szmandem

Soczysty jabłecznik ze szmandem

Autor:

Przepisów i artykułów: 162 Ocena: 1990

Dodano:

Odsłon: 1906

Soczysty jabłecznik ze szmandem, czyli gęstą, kwaśną śmietaną o dużej zawartości tłuszczu. Bardzo smaczne ciasto, mięciutkie, warte upieczenia.

Składniki

  • 125 g masła
  • szczypta soli
  • 125 g cukru
  • 1 cukier wanilinowy( 8 g)
  • 3 jajka
  • 200 g mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki śmietany słodkiej
  • 600 g jabłek
  • sok z cytryny
  • Na polewę:
  • 200 g gęstej kwaśnej śmietany ( Schmand)
  • 2 jajka
  • 75 g cukru
  • 1 budyń np.waniliowy
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Masło, sól, cukier i cukier wanilinowy utrzeć na pianę. Dodawać pojedyńczo jajka i dalej ucierać. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodawać do ciasta na przemian ze śmietaną.

  2. Piekarnik nagrzać do temperatury 175 stopni. Foremkę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem. Ciasto przełożyć do foremki. Jabłka obrać i podzielić na ćwiartki. Pokropić sokiem z cytryny, żeby nie ciemniały. Położyć na cieście i lekko wcisnąć. Ciasto włożyć do piekarnika i podpiec 12 minut.

  3. Kwaśną śmietanę, jajka, cukier i budyń wymieszać. Ciasto wyjąć z piekarnika i polewę równomiernie rozprowadzić po jabłkach. Wstawić do piekarnika i piec jeszcze 50 minut. Upieczone ciasto ochłodzić i ewentualnie posypać cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (18)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń