Do góry

Dania główne Przepis na:

Soczysty kurczak z pyszną chrupiącą skórką

Soczysty kurczak z pyszną chrupiącą skórką

Autor:

Przepisów i artykułów: 152 Ocena: 5394

Dodano:

Odsłon: 589

Tego kurczaka robię dość często, bo jest bardzo soczysty i ma obłędnie chrupiącą skórkę - za którą moja rodzina szaleje. Podaję go z ziemniakami i ulubionymi dodatkami: sałatka lub mizeria, buraczki na ciepło, pomidory ze śmietaną lub ogórkami kiszonymi.

Składniki

  • Kurczak (1,5 - 2kg)
  • płaska łyżka soli
  • 100 dag masła 82%
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • łyżeczka świeżego tymianku
  • łyżka słodkiej papryki
  • 1/3 szklanki oleju słonecznikowego
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Do miseczki wlewamy olej, wsypujemy sól, pieprz, paprykę i dodajemy tymianek. Całość dokładnie mieszamy i nacieramy tym kurczaka.

  2. Kurczaka przekładamy do żaroodpornego naczynia (bez przykrycia) i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni.

    Co 1/2 godziny wyjmujemy kurczaka, odlewamy wytopiony z niego tłuszcz i przewracamy go na drugą stronę.

    Gdy skórka się zarumieni kładziemy na kurczaku masło pokrojone w plasterki.

    Łączny czas pieczenia kurczaka to ok 3h.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

rosynka 15 kwietnia Fajny kurczaczek, ale masla chyba nie trzeba tak duzo lecz tylko 10 dag

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń