Do góry

Dania główne Przepis na:

Soczysty warkocz z kurczaka na smażonym szpinaku

Przepis dnia 2012-11-10
Soczysty warkocz z kurczaka na smażonym szpinaku

Autor: OstraNaSlodko

Przepisów i artykułów: 111 Ocena: 790

Dodano: 08.11.2012

Odsłon: 10535

Soczysty warkocz z piersi kurczaka z dodatkiem smażonego szpinaku.

Składniki

3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso oczyszczamy. Kroimy w jak najdłuższe , cienkie paski '' ala sznurówki ;) Bierzemy 3 paski równej ( mniej więcej ) wielkości. Spinamy na końcu długą wykałaczką. Pleciemy delikatnie! warkocz. Zakończenie również spinamy lub związujemy nicią. Z jogurtu , soli , pieprzu , chilli i sosu sojowego robimy marynatę. Obtaczamy w niej mięso.

  2. Zawijamy folią spożywczą i wkładamy na min. 30 minut do lodówki.Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju.Układamy warkocze i smażymy po kilka minut z każdej strony.Musimy smażyć na bardzo małym ogniu , tak by mięso doszło w środku , a nie było surowe.

  3. Na patelni roztapiamy masło. Wrzucamy drobno posiekany szpinak. Dodajemy rozmrożony! szpinak i smażymy kilka minut. Mieszamy , by czosnek się nie przypalił ( bo będzie gorzki! ). Doprawiamy solą , pieprzem i gałką muszkatałową. Wykładamy na talerz. Podajemy z gorącymi warkoczami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

taura 08 listopada 2012 trochę nie rozumiem idei cięcia piersi, żeby zaraz ją połączyć w warkoczyka, który po usmażeniu wygląda jak zwichrowana cała pierś. Tak czy inaczej zdjęcie bardzo apetyczne i danie pewnie też :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń