Do góry

Desery Przepis na:

Sorbet cytrynowy

Sorbet cytrynowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13227

Dodano:

Odsłon: 1

Przepis wart wypróbowania: "Sorbet cytrynowy"

Składniki

  • 10 cytryn
  • 40 ml zimnej wody
  • 40 dag cukru
  • 2 białka
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do garnka o grubym dnie wlej wodę, wsyp cukier i delikatnie podgrzewaj, mieszając aż cukier się rozpuści. Doprowadź do wrzenia, bez mieszania, po czym zdejmij z ognia i lekko ostudź.

  2. Cytryny umyj, sparz wrzątkiem, osusz. Z ośmiu cytryn odetnij plaster z boku tak, aby powstały z nich miseczki. Łyżeczką wydrąż miąższ i przetrzyj go przez sitko. Wydrążone cytryny włóż do zamrażarki. Skórkę z pozostałych cytryn zetrzyj na drobnej tarce, a następnie przekrój każdą cytrynę na pół i wyciśnij sok.

  3. Do garnka z syropem dodaj miąższ cytryn przetarty przez sito, sok wyciśnięty z cytrusów oraz otartą skórkę z cytryn; dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną mieszankę przelej do pojemnika i wstaw do zamrażarki, aby sorbet lekko się ściął.

  4. Białka ubij na sztywno. Z zamrażarki wyjmij lekko zmrożony sorbet, dodaj do niego pianę z białek, delikatnie wymieszaj. Naczynie z sorbetem włóż z powrotem do zamrażarki. Po 30 min przełóż wszystko do miski i wymieszaj widelcem lub mikserem na gładką masę. Wstaw ponownie do zamrażarki, a po 30 min wyjmij i ponownie wymieszaj lub zmiksuj. Czynność tę powtarzaj kilka razy, dzięki temu rozbijesz tworzące się kryształki lodu, a deser zyska bardziej kremową konsystencję.

  5. Sorbetem napełnij wydrążone cytryny i natychmiast podawaj.

  6. (bez czasu oczekiwania): 40 minut Porcja: 110 kilokalorii

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń