Do góry

Desery Przepis na:

Sorbet malinowy

Sorbet malinowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 114 Ocena: 798

Dodano:

Odsłon: 254

Przepis na pyszny sorbet malinowy

Składniki

  • 675g malin
  • 225g cukru pudru
  • 10 ml (2 łyżeczki) żelatyny w proszku
  • 600ml wody
  • sok z połowy cytryny
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Nalać 30 ml (2 łyżeczki) wody do filiżanki, wsypać żelatynę i odstawić na parę minut, by nasiąkła. Wlać wodę do rondla, dodać cukier i podgrzewać, mieszając od czasu do czasu, aż cukier zupełnie się rozpuści. Doprowadzić do wrzenia i gotować na dużym ogniu przez 3 minuty. Zdjąć z kuchenki i dodać przygotowaną wcześniej żelatynę i dokładnie wymieszać. Odstawić by ostygła. Zmiksować maliny na jednolitą papkę, a potem przetrzeć przez sito i połączyć z syropem w rondlu, na koniec dodać sok z cytryny. Wlać wszystko do plastykowego pojemnika i wstawić do zamrażalnika na 6-7 godzin, aż lody lekko się zamrożą. Roztrzepać sorbet widelcem i ponownie dać do zamrażalnika i dobrze zamrozić. Wyciągnąć sorbet na 10 minut przed podaniem, by lekko się ogrzał, a następnie nałożyć porcje do deserowych naczyń.

  2. Można wykonać też sorbet z owoców mrożonych.
    Pół kilo mrożonych owoców włożyć do garnka dodać 60 ml (4 łyżki) wody, przykryć i podgrzewać 5 minut, aż owoce się rozmrożą

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń